Sköna vintertips!

Skogsbad!
SHINRIN-YOKU är den japanska termen för trädens hälsobringande effekter. Genom att tillbringa mer tid i skogen kan du finna en väg till inre frid. I Japan har Shinrin-yoku varit etablerat sedan länge och metodens positiva inverkan på hälsan vare sig det handlar om en stilla skogspromenad, en kortare stund i parken eller om att försiktigt tassa barfota över gräset har blivit erkänd världen över.
I den här boken visar Dr Qing Li hur du genom att tillbringa mer tid i naturen och bland träd kan sänka blodtryck och stressnivåer, och även förbättra ditt immunförsvar och öka din livslust.

Av Dr Qing Li

Favirot i repris!
Antiinflammatorisk guldmjölk med Manukahonung!


Guldmjölk är en fantastisk uråldrig hälsodryck som har många fördelar så som att lindra smärta, öka immunförsvaret, vara avgiftande och minska inflammation i kroppen.
 

Enligt ayurveda finns det många fördelar med att göra sig en kopp guldmjölk och avnjuta på kvällskvisten, då den är lugnande för nervsystemet och hjälper dig att slappna av.Receptet innehåller både gurkmeja och ingefära som är antiinflammatoriska örter som tillsammans med Manukahonung och kokosolja skapar en ljuvligt söt och kraftfull dryck.
Guldpasta
1/2 dl gurkmeja (torkad)
1/2 dl ingefära (torkad)
1 tsk svartpeppar
2 dl vatten
Guldmjölk
2 dl valfri, osötad mjölk (t.ex. laktosfri mjölk, kokosmjölk eller havremjölk)
1 tsk Guldpasta
1 tsk Nu3 Manuka honung 320+ (alt vanlig honung går också jätte bra)
1 tsk ekologisk, kallpressad kokosolja
1 krm malen kardemumma
1 krm malen kanel
Guldpasta: Alt 1: Koka ingredienserna till guldpastan på svag värme i cirka 10 minuter. För att de aktiva ämnena i gurkmejan ska göra största möjliga nytta behöver den enligt yogiska traditionella recept koka i 8-10 minuter. Håller i ca 2 veckor i kylskåp. Alt 2:Vill du istället göra receptet RAW så blandar du alla ingredienser (utan vatten) och förvarar kryddblandningen i en burk.
Guldmjölken: Värm mjölken till dricktemperatur. Blanda i övriga ingredienser, honung är känsligt för värme så tillsätt den allra sist. Vill du göra guldmjölken RAW värm ej mjölken mer än till 45 grader. Guldmjölk kan med fördel drickas 1-2 gånger om dagen, gärna på kvällen.
Recept från Scandinavian wellness
 
 

The humming bee! Bhramari - humlan!

Låt dig inspireras av de små hummande bina. En fin och lugnande meditation som samtidigt stärker ditt immunförsvar. Du sätter dig bekvämt till rätta och täpper till dina öron med pekfingrarna. Du andas in ett långt djupt andetag och andas sedan ut genom näsan samtidigt som du gör ett hummande ljud (MMMMMMMMM). När du tömt ut all luft börjar du om igen. En bra övning för att stärka ditt immunförsvar och kan vara skön att göra om du känner dig täppt i bihålorna.
 
Det bildas kväveoxid, NO, i våra bihålor. NO vidgar blodkärlens väggar för att underlätta blodflödet och därmed öka syresättningen i kroppen. NO fyller också en viktig funktion för vårt nervsystem och har förmågan att döda bakterier och virus. När vi gör det hummande ljudet likt en humla ökar produktionen av NO i våra bihålor.