Sköna tips i februari!

Maneter åldras baklänges!
En gång i tiden drevs jakten på ett längre liv av äventyrare, alkemister och kvacksalvare. Nu har vetenskapen tagit över stafettpinnen. Det betyder att vi för första gången någonsin står på tröskeln till att kunna knäcka åldringskoden och besvara den uråldriga frågan: Hur får jag ett långt och hälsosamt liv?

Av Nicklas Brendborg


Raw semlor med mandelmassa, kademumma & cashewgrädde!!

Det är väl aldrig för tidigt att börja äta semlor! Inte om de är så här goda och nyttiga i alla fall!
 

Raw semlor
(5 stycken)
Bulle:
0,75 dl blötlagda mandlar (gärna över natten)
0,75 dl cashewnötter
0,5 dl krossade linfrön
6 dadlar
1 nypa salt
1 tsk kardemumma
2 tsk kokosolja
Mixa cashewnötter och linfrö till mjöl. Tillsätt mandlarna och kör tills allt är finfördelat. Pilla ur kärnorna ur dadlarna och mixa ned dem tillsammans med resten av ingredienserna. Forma till små bullar, ta av locken och gör en lite grop så att grädden får plats.

Cashewgrädde:
1 dl cashewnötter (blötlagda minst 2 timmar)
1/2 päron
1 dadel
1/2 tsk vaniljpulver
cirka 2 msk vatten

Häll av nötterna, skala päronet, kärna ur dadeln och kör i mixern med vaniljen och vattnet. Mixa tills grädden är slät. Fyll bullarna och lägg på locket.

Recept: Foodpharmacy

Hur du skapar en ny vana!
Så här års brukar vi vara sugna på att skapa nya och hälsosamma vanor. Men att skapa en ny vana är inte alltid så lätt. Det kan vara lätt i början men att behålla den nya vanan över tid kan vara svårare. Så här kommer 6 steg för att skapa en ny hållbar vana!

Steg 1: Formulera din intention! Varför är det viktigt för dig att t ex börja meditera eller yoga. Skriv ner så detaljerat som möjligt. Ju mer specifik du är desto större chans att du faktiskt gör din dagliga rutin.
T ex "Jag vill meditera 10 miniuter varje kväll innan jag går och lägger mig för att kunna sova bättre". Om du skriver "Jag vill meditera mer" är risken större att det inte blir av. För att riktigt befästa din intention berätta gärna för någon annan. 
Steg 2: Bestäm en tidpunkt för din nya vana och hur länge du ska hålla på. När ska du t ex meditera? På morgonen eller på kvällen? Bestäm gärna ett klockslag. Skriv in i kalendern. Kom ihåg att börja på en lagom nivå, du kanske börjar med 5 min, så är det lättare att bibehålla din nya vana. Du kan alltid förlänga tiden allt eftersom.
Steg 3: Se till att du har allt du behöver till hands, så att du inte måste lägga tid på att leta efter t ex meditationskudden eller filten/yogamattan varje gång du ska göra dina övningar. Utse också en plats där du har möjlighet att vara en stund utan att bli störd.
Steg 4: Bestäm i förväg vad du vill göra så att du inte behöver lägga tid på att fundera ut någonting när du väl har avsatt tid för din rutin. Du kanske vill göra t ex en andningsmeditation eller en viss yogaövning. 
Steg 5: Belöna dig själv! Det är extra viktigt när du etablerar en ny vana. Efter att du t ex har yogat, brygg en kopp gott te och sitt ner en stund och njut!
Steg 6: Uppmärksamma dina framsteg! Du kan t ex göra en markering i kalendern efter varje gång du gjort din rutin eller skriva några rader i en dagbok. Det handlar inte om att hålla koll på om du missar någon dag utan om att fira varje gång du lyckas med din nya vana. Små, små doser av en regelbunden god vana ger på sikt stora hälsovinster och ökat välmående! Det är värt att uppmärksamma och fira!