Nytt år, ny energi, nya löften. Det är lätt att svepas med i tanken på allt vi vill åstadkomma och uppnå. Vi skriver listor, sätter mål och skapar planer för att nå dit vi drömmer om att nå. Men vad händer om vi istället låter januari vara en månad för att landa? Vad händer om vi börjar året med att skapa en stabil grund, en startpunkt där vi kan utgå ifrån? Och går det att nå våra drömmar utan strävan? 
 

Läs hela inlägget »

December närmar sig, och många av oss känner hur tempot i vardagen accelererar. Kalendern fylls, förväntningarna stiger, och det kan kännas som att tiden bara rusar iväg. Men tänk om jag säger att du faktiskt kan få tiden att gå långsammare? Att långsamhet inte bara är möjligt utan också helt nödvändigt för att skapa utrymme i både kropp och sinne. 

Här kommer Bodil Jönssons tankar kring tid och "ställtid" in som en viktig insikt. I hennes bok "Tio tankar om tid" beskriver hon hur vår upplevelse av tid präglar hur vi lever våra liv. Hon introducerar begreppet "ställtid" – den tid vi behöver för att växla mellan olika aktiviteter och mentala tillstånd. I vår iver att hinna med så mycket som möjligt har vi ofta glömt bort denna viktiga ställtid, vilket gör att vi känner oss stressade och splittrade.

Läs hela inlägget »

Upptäck hur mindfulness och lugn yoga skyddar våra celler!
Vi lever i en värld där stress ofta är en konstant följeslagare. Många av oss känner att vi inte har tid att pausa, och samtidigt vet vi att återhämtning är viktig för vårt välmående. Men vad händer egentligen på cellnivå när vi pausar? Forskning visar att de små stunderna av återhämtning har djupgående effekter ända ner till våra cellers DNA. En av de mest fascinerande upptäckterna inom detta område handlar om våra telomerer – de skyddande ändarna på våra kromosomer – och hur de påverkas av stress, mindfulness och yoga.

Läs hela inlägget »

Visste du att du bär på en superkraft? En kraft som kan ge både lugn och ny energi, och som du kan aktivera precis när som helst. Den här superkraften heter långa, djupa andetag. Det är fascinerande hur något vi knappt tänker på – våra andetag – kan vara så kraftfullt. Våra andetag följer oss ständigt genom dagen, oftast utan att vi ens märker det. Men här ligger nyckeln: När vi väl uppmärksammar vår andning, blir vi också medvetna om den. Och medvetenheten ger oss en unik möjlighet – vi kan därigenom påverka andningen.

Läs hela inlägget »

Att sakta ner i växlingarnas tid
Vi lever i en värld där tempot ständigt ökar, och känslan av att inte ha tid är något många av oss bär med oss. Men vad händer när vi faktiskt pausar? När vi medvetet saktar ner och ger oss själva utrymme att stanna upp, reflektera och andas? I naturen sker dessa pauser naturligt. Årstidernas växlingar erbjuder oss en påminnelse om att det finns en tid för allt – en tid att blomstra, en tid att skörda, och en tid att vila.

Läs hela inlägget »

Landa mjukt i vardagen efter semestern!
Semestern är över, och nu är det dags att återvända till vardagen. För många kan denna övergång kännas som ett plötsligt uppvaknande, men det finns sätt att landa mjukt och behålla den avslappnade semesterkänslan längre. Genom att bygga upp en enkel vardagsrutin med t ex lite enkel yoga, någon mindfulnessövning tillsammans med strategier för att öka nivåerna av serotonin och oxytocin kan vi skapa en mjuk övergång tillbaka till vardag.

Läs hela inlägget »

Hur du hittar friden innan semestern!
Sommaren är äntligen här med prunkade grönska, ljumma vindar och ljusa kvällar! En längtan efter semester börjar nog smyga sig på för många av oss. En längtan efter härliga och lata sommardagar då vi hoppas kunna släppa stressen, hitta lugnet och verkligen koppla av. Men dessa veckor innan semestern kan ofta kännas olidligt långa med oändliga to-do-listor och arbete som ska avslutas. Hur kan vi varva ner och hitta lugnet redan nu så att vi sedan verkligen njuta av vår ledighet?

Läs hela inlägget »

Att omfamna det operfekta!
Vad är skillnaden mellan perfekt och operfekt? Vad är mest värdefullt? Finns det ens något som är perfekt? Jag läste nyligen i en artikel att ”Folkhälsoinsitutet ser de allt högre kraven på perfektion som en av flera förklaringar till ökad psykisk ohälsa”. I ett samhälle där kraven på perfektion ständigt ökar kan vi lätt hamna i fällan att sträva efter det omöjliga.

Så vad händer om vi släpper taget om perfektion och istället omfamnar det opretentiösa och det som bara är? Hur vi kan skapa utrymme för "good enough" i våra liv och hur kan det bidra till ökat välbefinnande och en känsla av inre frid?

Läs hela inlägget »

Vad händer i stillheten?
I en värld där allt skyndar allt mer och mer, lyser stillheten med sin frånvaro. Stillheten är nästan som en fridlyst blomma som vi behöver värna om för att den inte ska försvinna helt och hållet. Stillheten kan liknas vid en åtråvärd lyx som vi upplever någon gång ibland. Eller är det just därför som stillheten är en bristvara, för att vi unnar oss den allt mer sällan? Kanske stillheten finns närmare än vi tror? Och vad är det egentligen som händer i stillheten? 

Läs hela inlägget »

Landa mjukt in i vardagen!
Hoppas du har landat mjukt in i vardagen under årets första månad. Jag funderar en hel del på hur vi kan landa mjukt i vardagen varje dag. Vad kan vi göra för att förenkla och skapa mer utrymme för oss själva i vardagen?  Vi brukar ju säga att "less is more". När vi förenklar och skalar av blir det lättare att fokusera på det som är viktigt i vardagen. Vi blir också bättre på att uppmärksamma det som vi redan har istället för det som vi saknar.

Läs hela inlägget »