
Kanske har du också längtat efter att dra dig tillbaka en stund. Få landa. Andas. Bara vara. Att kliva ut ur vardagens tempo – inte för att fly, utan för att möta dig själv. Det finns ett ord för det: retreat.
I en värld där vardagen snurrar snabbt är ett retreat som en pausknapp för hela systemet.

Din bästa dag – en dag i närvaro och balans
Har du tappat bort mellanrummen i vardagen? De där små pauserna som ger andrum, perspektiv och utrymme att känna efter? Kanske känns dagarna som en ständig jakt på att hinna, att bocka av, att prestera – istället för att verkligen uppleva. Men tänk om vi kan skapa vår bästa dag, varje dag?

Rörelse ger liv – små pauser ger stora effekter!
"Att älska kroppen är att röra på den och finna nya inre vrår vi inte visste fanns." Ur dikten Fysisk meditation av Sofia Sivertsdotter
Våra kroppar är skapta för rörelse. Våra muskler, leder och inre system – nervsystemet, lymfsystemet, immunförsvaret och hormonsystemet fungerar optimalt när vi håller oss i rörelse. Trots att vi vet detta, lever de flesta av oss i en vardag fylld av stillasittande – vid datorn, i bilen, i soffan. Det moderna livet utmanar vår naturliga rörelsebalans, och många upplever stelhet, trötthet och minskad energi. Men det fina är att små, regelbundna pauser kan göra underverk.

I en värld där stillasittande arbete blivit norm och stress en konstant följeslagare är det lätt att glömma bort att ta hand om sig själv. Samtidigt visar forskningen gång på gång hur viktigt det är att vi bryter upp våra stillasittande dagar med rörelse och korta pauser – inte bara för kroppen utan också för hjärnan.

Nytt år, ny energi, nya löften. Det är lätt att svepas med i tanken på allt vi vill åstadkomma och uppnå. Vi skriver listor, sätter mål och skapar planer för att nå dit vi drömmer om att nå. Men vad händer om vi istället låter januari vara en månad för att landa? Vad händer om vi börjar året med att skapa en stabil grund, en startpunkt där vi kan utgå ifrån? Och går det att nå våra drömmar utan strävan?

December närmar sig, och många av oss känner hur tempot i vardagen accelererar. Kalendern fylls, förväntningarna stiger, och det kan kännas som att tiden bara rusar iväg. Men tänk om jag säger att du faktiskt kan få tiden att gå långsammare? Att långsamhet inte bara är möjligt utan också helt nödvändigt för att skapa utrymme i både kropp och sinne.
Här kommer Bodil Jönssons tankar kring tid och "ställtid" in som en viktig insikt. I hennes bok "Tio tankar om tid" beskriver hon hur vår upplevelse av tid präglar hur vi lever våra liv. Hon introducerar begreppet "ställtid" – den tid vi behöver för att växla mellan olika aktiviteter och mentala tillstånd. I vår iver att hinna med så mycket som möjligt har vi ofta glömt bort denna viktiga ställtid, vilket gör att vi känner oss stressade och splittrade.

Upptäck hur mindfulness och lugn yoga skyddar våra celler!
Vi lever i en värld där stress ofta är en konstant följeslagare. Många av oss känner att vi inte har tid att pausa, och samtidigt vet vi att återhämtning är viktig för vårt välmående. Men vad händer egentligen på cellnivå när vi pausar? Forskning visar att de små stunderna av återhämtning har djupgående effekter ända ner till våra cellers DNA. En av de mest fascinerande upptäckterna inom detta område handlar om våra telomerer – de skyddande ändarna på våra kromosomer – och hur de påverkas av stress, mindfulness och yoga.

Visste du att du bär på en superkraft? En kraft som kan ge både lugn och ny energi, och som du kan aktivera precis när som helst. Den här superkraften heter långa, djupa andetag. Det är fascinerande hur något vi knappt tänker på – våra andetag – kan vara så kraftfullt. Våra andetag följer oss ständigt genom dagen, oftast utan att vi ens märker det. Men här ligger nyckeln: När vi väl uppmärksammar vår andning, blir vi också medvetna om den. Och medvetenheten ger oss en unik möjlighet – vi kan därigenom påverka andningen.

Att sakta ner i växlingarnas tid
Vi lever i en värld där tempot ständigt ökar, och känslan av att inte ha tid är något många av oss bär med oss. Men vad händer när vi faktiskt pausar? När vi medvetet saktar ner och ger oss själva utrymme att stanna upp, reflektera och andas? I naturen sker dessa pauser naturligt. Årstidernas växlingar erbjuder oss en påminnelse om att det finns en tid för allt – en tid att blomstra, en tid att skörda, och en tid att vila.

Landa mjukt i vardagen efter semestern!
Semestern är över, och nu är det dags att återvända till vardagen. För många kan denna övergång kännas som ett plötsligt uppvaknande, men det finns sätt att landa mjukt och behålla den avslappnade semesterkänslan längre. Genom att bygga upp en enkel vardagsrutin med t ex lite enkel yoga, någon mindfulnessövning tillsammans med strategier för att öka nivåerna av serotonin och oxytocin kan vi skapa en mjuk övergång tillbaka till vardag.