Skogens helande kraft

Att vistas i skogen är magiskt helande för mig. I skogen känner jag verkligen livet i mig! Allt som jag inte vill bära på längre rinner av. Det som jag vill fylla på med finns att hämta i varje nytt andetag! Här finns kraft och energi i vilsam stillhet! Här känns livet levande!

I japan finns ett uttryck för just detta - Shinrin-yoku! Att vistas i skogen och låta alla sinnen få bada i skogens intryck är ett sätt att helt enkelt skogsbada. Forskning visar många positiva effekter av skogsbadande. Skulle det finnas ett piller som gav alla dom effekterna utan någar biverkningar skulle det vara en mirekelmedicin. Så vad är egentligen ett skogsbad?

Begreppet skogsbad, shinrin-yoku, myntades på 80-talet i Japan. Motsvarande skogsstyrelsen försökte komma tillrätta med stregrande ohälsa, samtidigt som man ville göra ett lyft för det japanska skogsbruket. Man skapande därför ett hälsoprojetkt och begreppet skogsbad etablerades.

I ett skogsbad låter vi alla sinnen få bada i skogens sinnesintryck. Här släpper vi all prestation och tillåter oss att landa i varandet. Att skogsbada ger många positiva effekter som t ex sänkt sressnivå, stärkt immunförsvar, förbättrad koncentrationsförmåga, lindrande av oro och förhöjd energinivå. Naturen erbjuder lagom med stimuli - lågintensiv stimulans vilket tycks vara gynsamt för hjärnan. Naturen har visat sig göra underverk för utömda frontallobdepåer. Det lågintesiva och vacka i naturen avlastar hjärnan som blir klarare, mer kreativ och som kan fokusera bättre.

I en tid där vi bor och lever mer urbant med mycket stress och prestation har vi kommit allt längre ifrån vår naturliga miljö - skogen. Vi har ett biologiskt behov av närhet till naturen där vi hör hemma - en plats utan krav som ger oss återhämtning. Att vistas i skogen ger näring till själen. Vi får en ökad känsla av att vara hållna av något större, att vi får vara små trötta människor och lämna våra grubblerier. Vi öppnar upp för en högra närvarokänsla och samhörighet med det runtomkring oss. Uppmärksamhet leder till förundran och förundran leder till sammanhang och att vara en del av något störra - det i sig tycks lyfta ock läka människor.

Så öppna din dörr och kliv ut i naturen! Låt dig träffas av dagsljuset och andas in den friska höstluften. Låt din sinnen bada i naturens famn!

"And into the forest I go, to loose my mind and find my soul."
John Muir

Vill du uppleva ett skogsbad? Varmt välkommen till Judarnskogen den 11/9 & 9/10 kl 10.30-12.00. Läs mer!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Marie-Louise » sommarvila!:  ”Så fint och tänkvärt skrivet. Tack ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln