Boosta ditt lymfsystem

Känner du dig uppsvälld? Lider du av ömmande lår? Är du ofta förkyld? Har du problem med stress och huvudvärk? Känner du av hormonella svängningar? Då är du inte ensam. Det kan det bero på att ditt lymfsystem är i obalans, ett väldigt vanligt problem hos kvinnor.

Så på vilket sätt kan lymfsystemet komma i obalans och varför?
Lymfsystemet är ett eget kärlsystem som går parallellt med venerna i kroppen. Det är en viktig del av kroppens immunförsvar och fungerar både som avlopp och reningsverk. I nyckelbensgroparna kopplas lymfsystemet ihop med blodcirkulationen och tömmer där lymfvätska, slaggprodukter och toxiner i blodet för vidare transport till njurar för att sedan utsöndras med urinen. Det är viktigt att komma ihåg att lymfsystemet jobbar sämre vid stress. 

Lymfsystemet har ingen egen pump utan drivs helt och hållet av kroppens rörelser och våra muskler.

Lymfsystemet består av: lymfa, lymfkärl, lymfatisk vävnad

De största lymfstationerna är: halsgroparna, armhålorna, ljumaskarna, knävecken

Lymfsystemets viktigaste uppgifter är:
- Bekämpa infektioner
- Avlägsna döda, främmande, skadliga eller felaktiga celler som t ex tumörceller
- Transportera bort överskott av vatten och upplösta ämnen från vävnadsvätskan till blodet
- Transportera fett från tarmen till blodet

Vad beror symptomen på?
Alla symptom som jag beskrev inledningsvis kan bero på stopp, dåligt flöde eller överbelastning i ditt lymfsystem. Det finns en mängd orsaker till varför lymfsystemet blir trögt t ex hormonella svängningar i samband med pubertet, menscykel, klimakteriet. Hormoner, p-piller, östrogen. Blodsockersvängningar via maten. För få lymfnoder. Oro, stress, chock, rädsla. Flyga, sitta stilla, inaktivitet. Operation, ärr. Slag på kroppen, brännskador, strålning. Monotona rörelser, bära och ta i för mycket. Dålig kost, som snabba kolhydrater. Felaktig träning, högpulsträning, t ex svullnad efter träning kan bero på att lymfsystemet blir överbelastat. Mediciner, kortison, insulin, hjärtmedicin, värktabletter. Vätskedrivande, kaffe och andra drycker med koffein. BH, strumpor, smycken som lämnar märken.
 

Så hur kan du boosta ditt lymfsystem?
Träning är väldigt viktig med tanke på att det är kroppens rörelser och våra muskler som är pumpen i lymfsystemet. Lågintensiv träning som stavgång, simning, lugn vattengympa, lugna yogaformer som medicinsk yoga, yinyoga som ger helhet, mind-body förenas. När det gäller yoga är det långa, djupa yogiska andetaget en fantastiskt teknik för att ökar flödet i lymfsystemet. Andetaget blir nästan som en vakumpump som får igång flödet. Lymfmassage är också ett bra sätta att få igång och bibehålla flödet i lymfsystemet. Du kan även ge dig själv en enkel form av självmassage. Gärna några minuter varje dag som underhåll vilket också ger en härlig boost av oxytocin.

Lymfsystemet och kosten
Det går att äta antiinflammatorisk kost och på så vis påverka lymfsystemet positivt. Försök att äta mindre processad mat vilket ger färre slaggprodukter för systemet att ta hand om. Viktigt också att dricka mycket vatten. Ät gärna gröna blad, broccoli, kål, blomkål. En kost rik på bär, omega 3, nötter och frön. Probiotika. Örter samt t ex ingefära, gurkmeja, vitlök.

Hoppas du fick veta lite mer om vaför lymfsystemet är så viktigt för dig och vad du själv kan göra för att må bra.

Vill du lära dig medicinsk yoga och enkel egenmassage är du välkommen till workshopen Boosta ditt lymfsystem!
Datum:
Sön 12 februari kl 9-11
Plats: Studio YogaCare, Södra Ängby
Boka & läs mer!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Marie-Louise » sommarvila!:  ”Så fint och tänkvärt skrivet. Tack ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln