sommarvila!

Landa in i sommaren!
Sommaren är äntligen här, en tid då solens strålar och varma vindar ger oss möjlighet att koppla av och njuta av livet. Det är en tid för återhämtning och att skapa minnen som kommer att följa oss långt efter att semestern är över. Men för att verkligen kunna dra nytta av sommaren och uppleva dess förtrollning på bästa sätt är det viktigt att inte stressa in i semestern.

I det här blogginlägget kommer vi att utforska hur du kan förbereda dig inför semestern och hur du på bästa sätt kan ge dig själv återhämtning under sommaren. Vi kommer även att titta närmare på hur ett sommarapotek med medicinsk yoga och mindfulness kan bidra till en riktigt härlig sommar.

Att varva ner inför semestern
Ge dig själv möjlighet att redan innan semestern varva ner så att du inte rusar in i ledigheten med andan i halsen. Risken är annars att det kan ta tid att landa för att riktigt kunna njuta av din ledighet. Så vad du göra för att förbereda dig själv inför semestern? Här kommer några konkreta tips:

1. Gör en checklista. Gör en lista över de uppgifter du behöver slutföra innan semestern. Det kan vara allt från att lämna in projekt på jobbet till att packa inför resan. Genom att organisera dina uppgifter på ett strukturerat sätt kan du undvika sista-minuten-panik och känna dig mer avslappnad när semestern närmar sig.

2. Skapa en enkel vardagsrutin för återhämtning redan innan semestern. Det kan t ex vara att inleda varje morgon med 10 långa djupa andetag för att starta dag i en känsla av lugn och ro.
 
3. Fundera på balansen mellan lust & ansvar. Det behöver råda balans mellan lust och ansvar för att vi ska uppleva glädje och balans i våra liv. Detta är extra viktigt ifall du upplever att du har mycket som måste göras och bli klart innan semestern. Reflektera kring ifall du själv skapar "måsten och borden" som du egentligen skulle kunna hoppa över. Fundera också på vad du tycker är roligt och lustfyllt i din vardag, så att du inte går in i semester med känsla av att vara helt slut på energi.
 
SommarVila - återhämtning under semestern
När du äntligen har landat in i din semester är det trots allt viktigt att aktivt ge dig själv tid för återhämtning och avkoppling. Ibland är det så mycket som vi vill göra på semestern att vi glömmer bort det viktigaste av allt – återhämtningen. Här är några tips på återhämtning som kan ge dig sommarvila:

1. Unna dig själv tid för att bara vara. Under semestern kan du ge dig själv möjlighet att verkligen landa in i nuet genom olika enkla närvaro-övningar. Prova t ex att sitta i tystnad och fokusera på din andning eller gå en utforskande promenad i naturen med alla dina sinnen öppna på vid gavel. Genom att ge dig själv tid för medveten närvaro kan du släppa taget om stress och uppleva en djupare känsla av ro och harmoni. Det är under dessa stunder av stillhet och närvaro som du kan återuppliva dina sinnen och verkligen uppskatta de små detaljerna i din omgivning. Det kan vara ljudet av vågorna som slår mot stranden, doften av blommorna i trädgården eller den varma solens strålar mot din hud. Genom att vara närvarande i ögonblicket kan du ge dig själv en inre återhämtning som kommer att följa dig även när semestern är över.

2. Skapa en daglig rutin för yoga. Det finns många olika former av yoga. Det viktigast av allt är att du hittar den form som fungerar bästa för dig. Om du längtar efter en lugn och mjuk form av yoga kan den medicinska yogan vara något för dig. Här får du möjlighet att fokusera på mjuka rörelser där den långa djupa andningen guidar dig in i kroppen så att du kan släppa taget om stress och spänningar. Genom att införliva en daglig rutin med t ex medicinsk yoga under din semester kan du frigöra spänningar i kroppen, förbättra flexibiliteten och främja lugn och avkoppling. Det är ett bra tillfälle att ge sig själv tid för att skapa en återhämtande rutin som du sedan kan fortsätta med i vardagen efter din semester.
 
3. Skapa ett sommarapotek för återhämtning.
I ditt lilla apotek kan du lägga t ex:
- En dagbok för att uttrycka dina tankar, känslor och upplevelser under semestern.
- En bok om personlig utveckling eller självhjälp för att läsa och reflektera över.
- En spellista med avkopplande musik eller guidade meditationer för att hjälpa dig slappna av.
- En filt eller yogamatta för att ge dig en bekväm plats att praktisera yoga eller meditation utomhus.

Genom att ha dessa verktyg till hands kan du skapa en fristad för avkoppling och återhämtning, och det blir lättare att skapa en balans mellan aktiviteter och vila under semestern. Vill du få lite yogisk inspiration under sommaren för att lättare skapa din sommarrutin med yoga och meditation finns ett litet SommarApotek som du enkelt kan ta med dig överallt i sommar. Här kan du läsa mer om SommarApoteket och göra din beställing.

Avslutningsvis är sommaren en fantastisk tid för att ladda om batterierna och ta hand om dig själv. Genom att förbereda dig inför semestern och skapa en avkopplande rutin med yoga och meditation kan du ge dig själv de bästa förutsättningarna för en riktigt härlig sommar. Ta vara på denna tid för återhämtning, njut av de enkla glädjeämnena och skapa minnen som kommer att lysa upp din tillvaro även när sommaren tar slut. Ge dig själv en fantastisk och avkopplande sommar!

Kommentera gärna: