aktivera din vagus!

Din inre vandrare!
Vagusnerven är den längsta nerven i kroppen. Vagus betyder vandrare och har till uppgift att reglera nerv- och immunsystemet. Den sköter även livsviktiga automatiska processer som puls, andning och matsmältning. Den verkar även ha med socialt samspel och sinnestillstånd att göra och utveckling av medkänsla. Studier visar att vagusnerven medverkar till att frisätta oxytocin, kroppens lugn-och ro-hormon, vilket ligger bakom känslan av samhörighet. Vagusnerven har en egen ton, puls. Ju högre och starkare vagustonus vi har desto bättre mår vi.

Ny forskning har visat att våra kroppar kan regenereras i alla åldrar via våra stamceller, vilket innebär att vi föryngras. Dessa stamceller styrs via vagusnerven. Så när vagusnerven aktiveras, aktiveras våra stamceller i sin tur så att de kan regenerera och föryngra våra vävnader och organ. Så när vi höjer tonen i vagus så har det t o m en föryngrande effekt!

Bästa sätten att själv stimulera din vaguston!
- Långa djupa andetag ner i magen där diafragman aktiveras
- Yoga & meditation
- Kallbad & kalldusch aktiverar vagusnerven blixsnabbt. Minst en minut.
- Gurgla - vagusnerven är kopplad till stämbanden och musklerna längst bak i svalget.
- Sjunga - är myclet stimulernande, ännu starkare effekt i grupp för resonans i hela kroppen.

När vagusnerven är aktiverad kan den framkalla en upplevelse av värme och expansion av bröstkorgen.

Hoppas du fick veta lite mer om din vagusnerv och hur du kan stimulera den för att öka ditt välmående.

Vill du lära dig stimulerande medicinsk yoga för din vagusnerv är du välkommen till workshopen Aktivera din vagus!
Datum: Sön 12 mars kl 9-11
Plats: Studio YogaCare, Södra Ängby
Boka & läs mer!

Kommentera gärna: