Retreat - en investering i dig själv!

Retreat från vardagen!
Längtar du ibland efter att få en paus från vardagen? Att bara få dra dig tillbaka till en lugn plats? Att få skapa lite eget utrymme? Det finns ett ord för detta - retreat!

Ordet retreat eller reträtt betyder att man drar sig tillbaka i stillhet, för en eller flera dagar, oftast i grupp under ledning. Ordet kan även betyda plats eller lokal för sådant tillbakadragande, alternativt tiden när detta pågår. Eller som Sofia Sivertsdotter så vackert beskriver det i Ord för dagen...

" En reträtt är att dra sig tillbaka för att befästa fördjupning och eftertanke i livet. Några timmar, en dag eller flera veckor, vi väljer själva hur rummen för stillhet ska utformas. Prestation lämnas hemma då vi beger oss till en plats där själ och känslor får komma ikapp."

Tanken med retreat
När vardagen rusar på är det lätt att vi springer ifrån oss själva. Vi hinner inte tänka och känna efter. Är jag på rätt väg? Befinner jag mig på rätt plats i livet? Är det något jag vill förändra? Tanken med retreats är just detta, att få lämna vardagsbestyren, komma iväg för att få lite ny energi, tid för reflektion och få nya insikter. När vi får en paus från vardagens brus och får möjlighet att fokusera på oss själva kan vi öka vårt välbefinnande. Att åka på retreat innebär också att få chansen att umgås med likasinnade och utbyta tankar.

En investering i dig själv
Ett retreat är en investering i din hälsa och ditt välmående. Att ge dig själv tid att prioritera dig själv och din hälsa påverkar ditt välmående inte bara kortsiktigt. Du får med dig nya verktyg och rutiner i din vardag som skapar en grund för ett mer levande liv!

Så väljer du ett retreat som passar dig
Många tror att retreats endast handlar om tysthet men det finns en stor variation på olika typer av retreats. Det finns allt från yogaretreats, träningsretreats till generella välmånderetreats. Det viktigaste är att fundera på vad som är syftet för just dig med att komma iväg. Behöver du vilsam stillhet eller något som är aktivt? Vad vill du lära dig mer om? Vill du prova någor nytt? Hur vill du jobba med din hälsa? Du kanske vill prova på något nytt och samtidigt känna dig trygg i en grupp med likasinnade och en retreatledare. Vill du vara borta en dag eller fler dagar, långt bort eller i närheten?

Hur du kan förbereda dig inför ett retreat
Först om främst skapa utrymme för att vara borta så att du kan lägga vardagsbestyr och jobb åt sidan medan du är borta. Meddela närstående att du kommer att fokusera på dig själv under dessa dagar och inte kommer att kunna vara tillgänglig som vanligt. Ta med sköna kläder, kanske en bra bok om det blir lediga stunder. Ta gärna med en anteckningsbok för att kunna skriva ner nya tankar, idéer och reflektioner som kommer till dig under vistelsen.

Här kan du läsa mer om ett dagsretreat till Svartsjöslott söndag den 14 maj.

Om du vill åka iväg fler dagar och lite längre bort finns möjlighet att åka med till Fårö 28 september - 1 oktober. 
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Marie-Louise » sommarvila!:  ”Så fint och tänkvärt skrivet. Tack ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln