vad händer i stillheten?

Vad händer i stillheten?
I en värld där allt skyndar allt mer och mer, lyser stillheten med sin frånvaro. Stillheten är nästan som en fridlyst blomma som vi behöver värna om för att den inte ska försvinna helt och hållet. Stillheten kan liknas vid en åtråvärd lyx som vi upplever någon gång ibland. Eller är det just därför som stillheten är en bristvara, för att vi unnar oss den allt mer sällan? Kanske stillheten finns närmare än vi tror? Och vad är det egentligen som händer i stillheten? 

För några helger sedan utforskade jag stillheten på djupet. Jag deltog i världens lyxigaste utbildning som var som ett retreat - YogaNidra!

En väldigt fin reflektion som vi fick med oss kring långsamhet är paradoxen kring stillhet!

"När du lever långsammare får du mer fart!"

Det kan ju låta lite "stressigt" att vi får ännu mer fart när vi egentligen behöver lugn?! Men vad det egentligen innebär är att stillheten hjälper oss att styra i rätt riktning mot det som får oss att må bra och bort ifrån det som inte får oss att må bra. Därmed får vi mer kraft och energi att utforska det där som skapar balans i vår vardag. Vi får mer fart i rätt riktning!

Så vart hittar vi stillheten? Många gånger kanske vi letar efter en plats där vi kan uppleva stillhet, t ex i naturen. Egentligen behöver vi inte ta oss någonstans då stillheten är något som vi bär inom oss. Här finns en plats där det alltid är lugnt och stilla oavsett vad som händer runt omkring oss.

Att utöva t ex YogaNidra kan var ett sätt att ta sig till den inre platsen av stillhet. YogaNidra som betyder "yogisk sömn" har egentligen inte så mycket med sömn att göra. Det handlar snarare om att utforska gränslandet mellan vakenhet och sömn, ett tillstånd som vi vanligtvis i vardagen inte befinner oss i. Målet är att uppnå en känsla av fullständig fysisk, mental och emotionell avslappning samtidigt som vi fortfarande är medvetna och närvarande.

Så vad händer i detta tillstånd av stillhet mellan vakenhet och sömn? YogaNidran har många positiva effekter:

Djup avslappning: YogaNidra ger en djup avslappning på både fysisk och mental nivå. Den kan hjälpa till att minska spänningar i kroppen och lugna sinnet, vilket leder till en känsla av harmoni och välbefinnande.
Stressreducering: Genom att guida kroppen och sinnet till ett avslappnat tillstånd kan YogaNidra hjälpa till att minska stress och ångest. Spänningar frigörs så att kropp och sinne får återhämtning.
Förbättrad sömnkvalitet: Många människor upplever att regelbunden praktik av YogaNidra kan hjälpa till att förbättra sömnkvaliteten. Den djupa avslappningen och närvaron kan underlätta insomnandet och främja en mer återhämtande sömn.
Mentalt fokus och klarhet: YogaNidra hjälper till att rensa sinnet från distraktioner och skapa en känsla av mentalt fokus och klarhet. Man kan uppleva en förbättrad koncentration och ökad medvetenheten om ens inre värld.
Emotionell balans: Genom att guida deltagarna att utforska sina känslor och mentala tillstånd kan YogaNidra hjälpa till att skapa en djupare förståelse för sig själv och främja emotionell balans och välbefinnande.

Tänk att bara ligga nerbäddad på en mjuk matta, med kuddar och bolster, filtar och kanske en mjuk liten kudde över dina ögon och låta YogaNidran guida dig till den där inre platsen av stillhet. Sakta allteftersom öppnar sig ett inre landskap som främjar avslappning, minskar stressen och ökar välbefinnandet på både fysisk och mental nivå. Effekter som sträcker sig långt bortom själva sessionen och kan ha en positiv effekt på olika aspekter av ens liv.

Tillåt dig att då och då utforska din inre plats av stillhet! Blir du nyfiken på YogaNidra finns möjlighet att prova när jag har Öppet Hus lör den 20 april. Vill du få regelbunden guidning i YogaNidra är du välkommen på torsdagar kl 19 YinYoga med avslutande YogaNidra. 

Så låt oss plocka stilla stunder likt en vårbukett av sällsynta blommor så att vi kan känna lugnet när allt skyndar! 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Marie-Louise » sommarvila!:  ”Så fint och tänkvärt skrivet. Tack ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln