Längtan efter lugn & ro!

Hur du hittar friden innan semestern!
Sommaren är äntligen här med prunkade grönska, ljumma vindar och ljusa kvällar! En längtan efter semester börjar nog smyga sig på för många av oss. En längtan efter härliga och lata sommardagar då vi hoppas kunna släppa stressen, hitta lugnet och verkligen koppla av. Men dessa veckor innan semestern kan ofta kännas olidligt långa med oändliga to-do-listor och arbete som ska avslutas. Hur kan vi varva ner och hitta lugnet redan nu så att vi sedan verkligen njuta av vår ledighet?

Vårt behov av lugn och ro
Lugn och ro är inte bara något vi önskar oss, det är ett grundläggande behov. Stress och press under för lång tid utan återhämtning påverkar som vi vet vårt välmående både fysiskt och mentalt. Därför är det så viktigt att skapa utrymme för återhämtning och vila, inte bara under semestern utan också i vardagen. Men hur gör vi det när arbetsuppgifterna hopar sig och deadlines närmar sig?

Att hitta lugnet inför semestern
1. Sänk ribban: To-do-listor i all ära, men det viktigaste av allt är nog ändå att försöka släppa taget om perfektion och helt enkelt sänka ribban. Acceptera att allt kanske inte blir perfekt innan du går på semester. Det är okej att lämna vissa saker till efter ledigheten.
2. Skapa pauser: Inför korta, regelbundna pauser under arbetsdagen. Andas djupt, ta en kort promenad eller gör några enkla yogaövningar. Dessa små stunder kan göra stor skillnad för att minska på stelhet och värk samt ge lite ny energi. Vill du ha lite guidning, ladda gärna ner PausKompassen 3 enkla steg för effektiva pauser!
3. Reflektion: Skapa utrymme för att reflektera kring vad som ger dig energi i vardagen och hur du kan skapa mer utrymme för det redan innan din semester. Ta dig även tid att reflektera över vad du önskar att din semester ska ge dig och vad du längtar efter utan att för den skull skapa orimliga förväntningar.
4. Prioritera sömn: God sömn är avgörande för att känna sig utvilad och balanserad. Försök att hålla en regelbunden sömnrutin, även när du har mycket att göra.

Balansen mellan aktivitet och ro
När semestern väl börjar är det frestande att fylla varje dag med aktiviteter och utflykter. Men för att verkligen koppla av behöver vi också tid för stillhet och tystnad.
1. Varva ner: Tillåt dig själv att ha dagar utan fasta planer. Ligg i hängmattan, läs en bok eller bara njut av tystnaden.
2. Balans mellan aktivitet och vila: Planera för både aktiva och lugna dagar. En dags vandring kan följas av en dag på stranden. Att hitta en balans mellan aktivitet och vila hjälper dig att återhämta dig bättre.
3. Lyssna på din kropp: Var uppmärksam på hur du mår och anpassa dina planer därefter. Om du känner dig trött, ta det lugnt. Semester handlar om att lyssna på dina egna behov.

Skapa förutsättningar för lugn och ro
1. Digital detox: Begränsa din tid på sociala medier och e-post. Stärk din närvaomuskel och njut av din omgivning utan ständiga avbrott.
2. Naturens läkande kraft: Tillbringa tid utomhus. Naturen har en bevisat lugnande effekt på vårt sinne och kan hjälpa oss att känna oss mer jordade och avslappnade. Läs gärna ett tidigare blogginlägg om jordning, Barfotaliv 20 juni 2023.
3. Reflektera: Ta tid för självreflektion. Vad innebär balans för dig i vardagen? Vad är det som ger dig energi och vad är det som tar energi ifrån dig? Vad vill du ha mer av i din vardag och vad vill du minska? Vad vill du fokusera på framöver? Att reflektera kan ge dig klarhet och lugn.

Slutligen…
Längtan efter lugn och ro är något vi alla delar, särskilt när semestern närmar sig. Genom att försöka hitta ett lugn inför semestern, skapa små pauser i vardagen och hitta en balans mellan aktivitet och vila kan vi skapa förutsättningar för att verkligen njuta av vår ledighet. Kom ihåg att det viktigaste är att lyssna på din kropp och ditt sinne, och att tillåta dig själv att bara vara. Semester är inte bara en tid för att göra roliga saker, utan också en tid för att inte göra något alls. Låt lugn och ro guida dig in i balans för en härlig återhämtning i sommar.

Vill du få inspiration för lugn & ro? I SommarYoga hittar du fina pass och övningar för härlig återhämtning.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Marie-Louise » sommarvila!:  ”Så fint och tänkvärt skrivet. Tack ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln