Pausa dig i form inför julen

December är här och vi myser i mörkret med tända ljus och en förväntan inför julen börjar så sakta infinna sig. Men för många av oss kan den här tiden på året också upplevas som hektisk med många måsten och ibland med en känsla av otillräcklighet. I balanserandet mellan arbete, familj och förberedelser inför jul, kan det vara svårt att hitta tid för sig själv och återhämtning.

Varför är julen stressig?
Julen kan vara en underbar tid, men kraven och förväntningarna kan lätt leda till stress. Från att handla julklappar och förbereda måltider till att delta i sociala evenemang och hålla familjetraditioner vid liv. Julen kan också skapa stress utifrån en känska av ensamhet eller saknad. För vissa kan det kännas som att tiden rinner iväg och för andra som att julhelgerna är evighetslånga. Ibland lyser julefriden, som vi så väl behöver, med sin frånvaro. Så hur kan du mitt i allt julstök skapa utrymme för lite julefrid?

Hur pauser kan hjälpa
Att ta pauser under julen är inte bara en lyx, det är en nödvändighet för att bevara välbefinnandet. På vilket sätt kan pauser kan vara hjälpsamma under julstressen?
Återställer energinivåer: Genom att ta regelbundna korta pauser kan du återställa din energinivå och undvika att känna dig totalt utmattad på själva julafton. Det kan vara så enkelt som att sätta dig några minuter i tyshet, ta några djupa andetag eller gå en kort promenad.
Skapar mentalt utrymme: Julen är ofta fylld med planer och aktiviteter. Att ta korta pauser ger dig chansen att skapa mentalt utrymme och undvika överstimulering. Använd dessa stunder för att reflektera, varva ner och fokusera på det som verkligen är viktigt för dig.
Minskar spänning i kroppen: Stress kan bl a upplevas  i form av spänningar i kroppen. Genom att ta paus då och då för att göra enkla uppmjukande övningar kan du hjälpa dig själv att släppa taget om spänningar och skapa en känsla av mjukhet och rörlighet.

Så hur skapar du utrymme för pauser?
Det bästa sättet att få in pauser under dagen är att helt enkelt försöka skapa en daglig rutin för dina pauser. Bestäm i förväg när och på vilket sätt du ska ta paus under dagen. Det blir enklare om du redan på förhand vet vilka övningar, meditationer eller liknade som du vill göra under dagen, så att du inte i stunden behöver fundera på vilket sätt du ska pausa. På så vis blir det lättare att ta en paus. Börja enkelt med korta stunder som kanske efterhand kan bli fler och längre.

Att prioritera dessa pauser kommer inte bara att hjälpa dig att hantera julstressen bättre utan ger dig också verktyg för att skapa lugn och mjukhet i både kropp och sinne långt efter julhelgerna. Ta hand om dig själv i jul och ge dig själv tillåtelse att pausa för ditt eget välmående.

Ge dig själv eller någon annan som du tycker om en JulPaus. En julgåva som ger dig lugn & ro för den bästa julefriden! Du får ett digitalt YogaPaket som lätt kan tas med överallt under julhelgen.
Läs mer om JulPaus här!

Etiketter: julpaus

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Marie-Louise » sommarvila!:  ”Så fint och tänkvärt skrivet. Tack ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln