några få minuter som ger mer liv i vardagen!

Landa mjukt in i vardagen!
Hoppas du har landat mjukt in i vardagen under årets första månad. Jag funderar en hel del på hur vi kan landa mjukt i vardagen varje dag. Vad kan vi göra för att förenkla och skapa mer utrymme för oss själva i vardagen?  Vi brukar ju säga att "less is more". När vi förenklar och skalar av blir det lättare att fokusera på det som är viktigt i vardagen. Vi blir också bättre på att uppmärksamma det som vi redan har istället för det som vi saknar.

Det enkla kan vara svårt!
Det låter ju enkelt att skala av om vi tycker att det är ok med förändringar. Många gånger är det dock ganska svårt för oss att släppa taget om gamla vanor. Trots att vi vet att allt skulle bli så mycket enklare och lättare om vi gjorde på ett nytt sätt kan vi inte förmå oss att ändra våra vanor.

Lösningen på denna svåra ekvation är helt enkelt att vara snälla och medkännande med oss själva. Vi behöver inse att vi fungerar på ett ”visst sätt” för att det ”skyddar oss”. I vårt moderna samhälle fungerar dock denna skyddsmekanism inte så bra alla gånger. Detta blir extra tydligt när det handlar om återhämtning. En så enkel sak som en kort paus kan kännas som en omöjlighet när vi är mitt uppe i stressen.

Vår hjärna vill oss väl!
Så varför blir det så här? Varför stannar vi inte upp när axlarna värker efter ett antal timmar vid skrivbordet, tar en paus, andas medvetet och låter axlarna sjunka ner? Det beror på att vår fantastiska hjärna, mästaren av produktivitet och uthållighet, är en kraftfull motståndare när det kommer till att ta pauser. Den är tränad för att söka belöningar och minimera obehag, vilket kan göra att det känns som att vi jobbar emot oss själva när vi försöker ge oss själva en stund av återhämtning.

Att ta en paus, speciellt mitt i stress och jäkt, kan utlösa en obehagskänsla och en inbyggd impuls att fortsätta vara "produktiv". Men här är paradoxen: Trots att vi vet att pauser är nödvändiga för vårt välmående, kämpar vi ändå emot.

Att bygga nya vägar!
Vi står inför utmaningen att bryta våra invanda mönster för att skapa nya vanor. Det är som att försöka bygga nya vägar genom ett tätt skogsparti där välkända små stigar redan är upptrampade. Stigar som vår hjärna hellre väljer att följa än att trampa upp nya.

Varför är det så svårt?
Helt enkelt eftersom vår hjärna gillar det som är välkänt oavsett om det handlar om vanor eller ovanor. Den trivs i bekanta mönster och undviker förändring. Att ta pauser innebär ofta att bryta dessa vanor och skapa nya vägar. Det är här den verkliga utmaningen börjar.

Är det värt utmaningen?
För att citera Rollo May, psykoterapeut och filosof, "Om vi inte lyssnar till våra inre rop försvinner kraften ifrån oss." När vi inte ger oss själva tid att pausa och lyssna inåt, riskerar vi att tappa vår inre kraft och bli överväldigade av stress.

Att ta en paus kan vara det första steget att bygga nya framkomliga vägar. Genom att medvetet skapa utrymme för återhämtning öppnar vi upp möjligheten att minska stressen och stärka vårt välmående. Helt enkelt ge oss själva en ärlig chans att känna efter vad vi är i behov och sedan på bästa sätt ge oss själva det som vi behöver fylla på med.

Bromsa in tiden genom att stanna upp och ta en paus!
En annan intressant bonus med en paus är att den bromsar in tiden! Micael Dahlen, professor i lycka och välbefinnande vid Handelshögskolan i Stockholm, nämner i en av sina krönikor i SVD, att ”vi bromsar tiden när vi gör nya saker och kopplar ur autopiloten som skyndar oss genom dagarna på rutin.” D v s att en kort liten paus för att göra något helt annat en stund ger vi oss möjlighet att utforska nya stigar, uppmärksamma ljusglimtar vilket kan göra en märkbar skillnad för hur din dag blir och hur du mår. Några få minuter i form av en paus kan helt enkelt ge mer liv i vardagen.

Gå med dig själv!
Så låt oss utmana vår starka hjärna, bryta de gamla vanorna och skapa nya, hälsosamma mönster. Pausa och ge dig själv tillåtelse att bygga de vägar som leder till ökad lugn och välbefinnande. Tillåt dig själv att helt enkelt gå med dig själv istället för emot dig själv.

Vill du ha stöd längs vägen?
Vill du ha hjälp på vägen, ladda gärna ner PausKompassen – 3 enkla steg som guidar dig till lugn och ro. Vill du ha ännu mer stöd för att skapa nya stigar i vardagen är du varmt välkommen att göra det tillsammans med mig och andra kvinnor i kursen ”Pausa dig i form – hitta lugnet när allt skyndar!”. Ibland är det lättare och fram för allt roligare att utforska nya stigar tillsammans med andra. Vi behöver stöttning och det finns mycket kraft i känslan av gemenskap.

Med värme
Anna

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Marie-Louise » sommarvila!:  ”Så fint och tänkvärt skrivet. Tack ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln