Långsamhetens konst: Hur vi kan skapa mer tid i vardagen
December närmar sig, och många av oss känner hur tempot i vardagen accelererar. Kalendern fylls, förväntningarna stiger, och det kan kännas som att tiden bara rusar iväg. Men tänk om jag säger att du faktiskt kan få tiden att gå långsammare? Att långsamhet inte bara är möjligt utan också helt nödvändigt för att skapa utrymme i både kropp och sinne.
Här kommer Bodil Jönssons tankar kring tid och "ställtid" in som en viktig insikt. I hennes bok "Tio tankar om tid" beskriver hon hur vår upplevelse av tid präglar hur vi lever våra liv. Hon introducerar begreppet "ställtid" – den tid vi behöver för att växla mellan olika aktiviteter och mentala tillstånd. I vår iver att hinna med så mycket som möjligt har vi ofta glömt bort denna viktiga ställtid, vilket gör att vi känner oss stressade och splittrade.
Ställtid skapar kvalitetstid
Ställtid är inte "slösad tid", utan snarare en möjlighet att landa mellan aktiviteter. När vi ger oss själva utrymme att reflektera, återhämta oss eller bara vara, skapas en känsla av att tiden går långsammare. Plötsligt finns det mer utrymme att fokusera på det vi verkligen värdesätter.
Ett sätt att uppleva detta i praktiken är att ta en paus – en medveten paus där vi saktar ner, kopplar av och låter tankarna klarna. När vi stannar upp små stunder under dagen skapas helt plötsligt tid och utrymme för det vi tidigare inte hade "tid med". Det kan handla om att känna tacksamhet över ett ögonblick, lyssna inåt eller bara njuta av en kopp te utan distraktioner.
Hur långsamhet påverkar oss
Långsamhet är en motkraft till det ständiga jäktandet. När vi tillåter oss att vara långsamma händer något fantastiskt:
Vi blir mer närvarande - När vi inte skyndar vidare från en uppgift till nästa börjar vi lägga märke till vad som pågår inom oss och i vår omgivning.
Vi känner oss mer tillfreds - Tiden rusar inte iväg längre, och vi kan ge oss möjlighet att uppleva det som pågår i stunden istället för att bara låta det passera förbi.
Vi minskar stressen - När vi inte längre är jagade av klockan, utan istället tar små pauser för att samla oss, sänks våra stressnivåer och vi återfår energi.
Från julstress till julfrid
Inför julen är det lätt att känna att tiden inte räcker till – allt ska bli perfekt, och vi ska hinna med både arbete, inköp, pyssel och sociala aktiviteter. Men vad händer om vi istället för att springa snabbare tar en stund för att sakta ner? Varje gång vi stannar upp och tillåter oss en paus – om så bara för ett par minuter – ger vi oss själva möjlighet att återknyta till det som är viktigt.
I Bodil Jönssons anda kan vi se dessa små stunder som vår ställtid. Genom att ge oss själva dessa mellanrum får vi ett helt annat förhållande till julen – och livet i stort.
Att skapa pauser som ger mer tid
Det fina med pauser är att de inte behöver vara långa för att göra skillnad. Det handlar om att skapa små rutiner som hjälper dig att komma ner i varv och hitta tillbaka till lugnet.
Här är några enkla tips för att komma igång:
Sätt ställtid mellan aktiviteter - Ge dig själv några minuter att landa innan du går vidare till nästa punkt på listan.
Ta tre långa, djupa andetag - Det här är en så enkel övning, men den har en direkt effekt på både kropp och sinne.
Låt rörelse bli en paus - Några mjuka, inkännande rörelser hjälper både kroppen och sinnet att sakta ner och hitta balans.
Låt julfrid ta plats
Hur kan du låta julfriden få lite mer plats i december? Du är alltid varmt välkommen till studion i Södra Ängby. Här fokuserar vi på hur långsamhet och pauser kan vara den bästa gåvan du ger dig själv i vinter. Här landar du in i mjuka rörelser med fokus på återhämtning som skapar utrymme i både kropp och sinne.
Schemat pågår t o m v 51.
Ta steget mot långsamhet och mer tid
För dig som vill fördjupa dig och hitta hållbara rutiner för pauser i vardagen erbjuder on-linekursen Pausa dig i form en väg mot balans och mer närvaro – var du än befinner dig. Här kan du hitta fler verktyg och insikter för att skapa en vardag där du har tid för det som verkligen betyder något. Läs mer här!
Vill du ha hjälp att komma igång?
För dig som vill börja utforska detta redan idag har jag skapat en kostnadsfri guide – PausKompassen. Den är en enkel och inspirerande hjälp för att komma igång med små, effektiva pauser i vardagen. Genom att följa den kan du lära dig hur du skapar stunder av återhämtning, med både andning, rörelse & medveten närvaro, utan att behöva omorganisera hela din vardag. Ladda ner här!
Låt oss göra långsamhet och närvaro till en ny vana. För i det enkla – i den lilla pausen – ryms all tid du behöver.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Marie-Louise » sommarvila!: ”Så fint och tänkvärt skrivet. Tack ”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
skapa rum för paus, skapa rum för dig pausers effekt på cellnivå långsamhet & närvaro good enough från julstress till julfrid bevara semesterkänslan ställtid reflektera omfamna det operfekt långa djupa andetag goda sömnrutiner digital detox aktivera det parasympatiska nervsystemet sommaryoga pauser - en investering i din framtid långsamhetens konst julpaus förändring i vardagen bromsa in tiden skapa pauser pausa dig i form vad händer i stillheten? telomeras wabi sabi öppethus lugn- och rosystem närvaromuskel pauskompassen telomeras - enzymet som förlänger livet på våra ce vardagsrutin yoganidra landa mjukt i vardagen mer liv i vardagen pauser som ger tid skapa pauser som ger mer tid telomerer varva ner återhämtning lugn & ro mjukstarta det nya året skapa mer tid i vardagen